Розширюємо кордони громади: Новоселівська сільська рада

  • 1409

Фото без описуСело Новоселівка (до 2016 року — Комінтерн) та село Веселе — населені пункти в Олександрійському районі, що невдовзі мають приєднатися до Приютівської об’єднаної територіальної громади. Наразі діючий орган місцевого самоврядування — Новоселівська сільська рада.

Населення с. Веселе за даними 2017 року становить 399 осіб, с. Новоселівка — 530. Площа земель сільської ради складає 4 500 гектарів. З них близько 3 000 гектарів — землі сільськогосподарського призначення. Місцевий бюджет – 7,5 млн. грн.

У селі діє загальноосвітня школа І-ІІ ступенів (54 учні), дитячий дошкільний навчальний заклад (22 вихованця), фельдшерсько-акушерський пункт, сільський будинок культури, поштове відділення та бібліотека.

Обидва села газифіковані, є вуличне освітлення, централізоване водопостачання, залізнична станція, торгові точки та невеликий придорожній готель. Села мають потужний рекреаційний потенціал та перспективи розвитку зеленого туризму. Зокрема, затоплена і зруйнована територія Морозівського розрізу є справжньою окрасою Новоселівки.

Нещодавно, за межами населених пунктів Новоселівської сільської ради уведена в експлуатацію потужна електростанція «Морозівка» на фотогальванічних панелях. Сонячна електростанція є чи не найбільшою в Кіровоградській області та займає загальну площу розміром 132 гектари.

На території сільської ради є чимало підприємців-одноосібників, а також працюють підприємства: ТОВ «ХІМВІСКПРОМ», ТОВ «НОВОСЕЛІВКА-АГРО», ФГ «БОРИС», ФГ «НАТАЛІ», ФГ «ОАЗИС», ФГ «СВІТЛАНА». Найбільшим платником податків серед них є товариство з обмеженою відповідальністю «НОВОСЕЛІВКА-АГРО». Основним видом діяльності цього підприємства є вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Серед інших видів діяльності: розведення тварин; виробництво олії та тваринних жирів; виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості; оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин.

За словами Новоселівського сільського голови Олександра Киви, наразі тут живуть досить розміреним життям. Проте, нещодавно тут відремонтували сільський будинок культури, невеликими ділянками асфальтують дороги та впродовж останніх п’яти років замінили водопроводи. Від об’єднання очікує, що громада сприятиме оптимізації вуличного освітлення та ремонту місцевих доріг.

«Наразі в Україні завершується процес створення об’єднаних територіальних громад. Серед мешканців є ті, хто не просто бояться, а й свідомо не хочуть об’єднуватись. Особисто я, слідкував за розвитком та діяльністю Приютівської ОТГ. Водночас, об’єднання з майбутньою Пантаївською ОТГ ми навіть не розглядали», — висловився сільський голова.

В свою чергу, представники Приютівської селищної ради мають надію, що Новоселівська сільська рада всіляко долучатиметеся до втілення реформ і змін у нашій громаді, адже лише спільна ініціативність і відповідальність кожного з нас може дати вагомі результати у майбутньому.