Подружжя Пластунових  із Протопопівки – гарні сусіди та порядні люди

  • 787

Фото без описуНаталія Василівна та Анатолій Павлович Пластунові, які нині проживають у Протопопівці, не корінні жителі цього населеного пункту. До Протопопівки з Олександрії вони переїхали сімнадцять років тому.

Неподалік адмінбудівлі сільської ради придбали будинок, до якого згодом зробили декілька добудов.

Нині чоловік та жінка – пенсіонери. Свого часу подружжя Пластунових трудилося на шахті “Ведмежоярська”. Наталія Василівна була машиністом конвеєра, а Анатолій Павлович – механіком, майстром внутрішньо шахтного конвеєрного транспорту.

Оселившись у Протопопівці, родина почала господарювати: обробляти город, а також зайнялися вирощуванням качок, гусей, курей.  А  наявність вільного місця спонукала господиню серйозно зайнятися розведенням квітів.

- Я люблю всі квіти без винятку. Квіти у мене повсюду – і у дворі, і на городі, і в будинку.  Вирощую багаторічні, однорічні та різні їх сорти. Ростуть у мене лілії, троянди, гвоздики, вербени, чорнобривці, майори, жоржини, айстри. Загалом, їх так багато в мене, що одразу і не пригадаю назви усіх. Поповнення моєї колекції відбувається шляхом обміну розсадою із друзями, знайомими, односельцями. Також багато насіння квітів замовляю через інтернет. Цікавлюся вирощуванням, доглядом квітів, тож придбала відповідну літературу. Приділяю особливу увагу і підживленню рослин, а для цього використовую підручні засоби. Скажімо, для поповнення запасу кальцію настоюю яєчну шкарлупу, а також шкірки з бананів. Часом для підживлення окремих видів квітів використовую солодку воду, залишки кави чи чаю. Цього року літо дуже посушливе, тож доводиться часто поливати квіти, інакше засохнуть на сонці, – розповідає Наталя Пластунова.

Моя співрозмовниця із захопленням розповідає та демонструє квіти, які ростуть не лише у дворі, а й ті, що прикрашають підвіконня і не тільки у її будинку. Різновиди фікусів, пальм, герані, лілій та ще безліч інших. Всі вони широко заполонили кімнати у її будинку – на підвіконні, на підлозі, на спеціальних підставках. Тут вони всюди. Сама квіткарка зізнається, що серед кімнатних квітів найбільше їй до вподоби розлогі та високі рослини. І додає, що вирощування квітів – стиль її життя.

Та варто сказати, що, крім квітникарства, серед захоплень Наталі Василівни є ще одне – спів. Понад десять років вона є однією з учасниць Протопопівського аматорського вокального колективу “Криниченька”. Жінка зазначає, що нині в умовах карантину вони не збираються на репетиції, а до цього часу вона завжди була активною учасницею колективу та разом з іншими його учасниками виступала на різних заходах.

Нещодавно з нагоди відзначення чергової річниці заснування Протопопівки Наталія Пластунова отримала перемогу у конкурсі “Зелена садиба”, а її чоловік Анатолій Павлович – перемогу у конкурсі “Найкращий сусід”. Поблизу будинку подружжя Пластунових проживають пенсіонери поважного віку. Вони розповідають, що Анатолій Павлович завжди приходить їм на допомогу: кому сапу чи ножа наточити, кому допомогти підлагодити дах на будинку. Словом, сусідством із Пластуновими у Протопопівці задоволені. Кажуть, що Пластунові – гарні сусіди та порядні люди. 

Спеціально для районного часопису “Сільський вісник”, Ірина ЖЕЛЄЗНЯКОВА.