Ковальство та випічка — два головних захоплення Фелікса Щербакова

  • 1246

Світ захоплень жителя с. Протопопівка 35-річного Фелікса Миколайовича Щербакова досить багатогранний. Він займається виготовленням кованих виробів, випічкою чізкейків, тортів, кексів. Крім цього, також має здібності до будівельної справи. Та весь цей перелік, окрім захоплення для душі, це ще й можливість для чоловіка заробляти кошти для забезпечення своєї родини.

- Ковальській справі я навчався самотужки. Якось захотів зробити для дружини неординарний подарунок. Тоді в мене з’явилася ідея виготовити для Дарини ковану троянду. Звичайно, у мене були примітивні інструменти та невеликий вибір шматків заліза. Але за декілька днів я зумів змайструвати свою першу ковану роботу. Дружина була дуже рада такому подарунку. З того часу я почав серйозно займатися ковальством. Перше, з чого розпочав — це підбір інструменту та приміщення. Як говорять у народі, кожен коваль має зробити інструмент для себе. Тож я придбав лише здорову наковальню, усе інше — горн, кліщі, молоток та ще деякі інструменти виготовив власноруч. Кузню обладнав у гаражі, — говорить Фелікс Щербаков.

Після своєї дебютної роботи коваль взявся за виготовлення полиць, лавок, підставок, решіток. Згодом про майстра-умільця та вироби, що виходять із його рук, довідалися його односельці. Так Фелікс почав виготовляти ковані вироби на замовлення. Розповідає, що найбільшою популярністю користуються лавки, полиці, решітки, підставки під пляшки, ковані елементи декору на ворота, огорожі. Свої авторські роботи чоловік реалізує не лише в Протопопівці, а й має клієнтів із різних регіонів України, а також із Росії.

- Ковальство для мене це не робота, це моє хобі. Мені надзвичайно подобається сам творчий процес виготовлення того чи іншого виробу. Загалом, займаюся цією справою років вісім поспіль. За освітою я газоелектрозварювальник, тож отримані знання та навички дуже знадобилися мені в роботі під час виготовлення кованих виробів. Моєю Музою, яка надихає мене на створення чергового виробу, є моя дружина Дарина. Інколи вона допомагає мені в роботі. Скажімо,  полюбляє фарбувати готові вироби, — розповідає Фелікс Щербаков.

За словами мого співрозмовника, процес виготовлення кованих елементів зазвичай займає  близько 3–4 днів. Усе залежить від натхнення, розміру та форми кованого виробу.

Залізо, яке є основою будь-якого виробу, майстер купує нове, а також використовує для виготовлення своїх робіт і метал, який уже був у використанні. Після появи на світ кованого виробу Фелікс або Дарина наносять на нього нітроемаль, а після покривають акриловою фарбою із золотим чи срібним напиленням.

У колекції протопопівського коваля є і власноруч виготовлена ним рамка під ікону. Саму ікону вишила дружина. Ікона є своєрідним родинним оберегом, тож висить на видному місці в будинку молодого подружжя.

У розмові Фелікс зізнається, що ковальство — це його головне хобі. Дещо поступається йому, але не на багато — захоплення випічкою. Чоловік із вісімнадцяти років займається випіканням короваїв, кексів, трубочок, чізкейків та інших смаколиків. Навчився цьому самостійно. Адже був період у житті, коли Фелікс працював у приватній пекарні.

Говорить, що має вдома три сучасні духовки, з яких і потрапляють на стіл запашні короваї, торти, трубочки, кекси та інша смакота. Та не лише рідних радує смачною випічкою Фелікс, а і працює на замовлення. Також він є активним учасником ярмаркових заходів, що  відбуваються в Олександрії, зокрема, «Покровського ярмарку». Для того, аби порадувати різними смаколиками жителів та гостей міста, чоловік випікає на ярмарок широкий асортимент випічки, яку розкуповують там за лічені години.

Ірина ЖЕЛЄЗНЯКОВА, спеціально для газети “Сільський вісник”.