Знайомство з майстринею Мєланією Жовною до Дня вишиванки

  • 652

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками. Тож напередодні Міжнародного дня вишиванки, знайомимо вас з майстринею Мєланією Жовною.

Народилася Мєланія Семенівна 14 січня 1956 року в смт Мала Виска, Олександрійського району, Кіровоградської області. За освітою швачка-закрійник. Вже 32 роки жінка проживає в селищі Приютівка. Майстриня має велику родину, трьох дітей та 10 онуків.

Все, що зв’язано з пошиттям Мєланію приваблювало ще з раннього дитинства, а оскільки бабуся і мама гарно вишивала, то Мєланія перейняла цей хист, як кажуть в народі, «з молоком матері». З того часу, любов до вишивання несе через усе своє життя. І таку ж любов до майстерності вишивки вона прищепила своїм двом дочкам.

Майстриня володіє різними техніками вишивки: вишивка хрестиком, гладдю, бісером. Її роботи завжди прикрашають місцеві святкові заходи. У багатьох односельчан є чи то вишита сорочка, чи ікона, чи рушник зроблений руками майстрині. А ще наша майстриня дуже вправна швачка. Вже досить багато років вона є учасницею вокального колективу «Надія», і своїми «золотими руками» пошила і обшила сценічний одяг усіх учасниць колективу.

В минулому році до Дня селища Приютівка був оголошений конкурс «Майстри рідного краю», в якому Мєланію Семенівну відзначили в номінації «Майстриня з вишивки». Ми пишаємося, що на території нашої громади проживають такі «умільці», які передають нам свої знання та вміння, і нам є чому в них повчитися.