Укладання договору у сфері поводження з побутовими відходами є обов’язковим

  • 2600

Фото без опису

Відповідно до ч. 2. ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами. До джерел утворення побутових відходів, стаття 1 цього ж Закону, відносять об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).

Згідно з ч.1 ст.25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому  законодавством порядку.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Приютівської селищної ради  від 24лютого 2021 року № 42 та від 26 травня 2021 року №115, виконавцем послуг з вивезення  твердих побутових відходів на території Приютівської  об’єднаної громади, за результатами конкурсу, визначено комунальне підприємство «Водолій».

Дане підприємство уповноважене укладати з юридичними та фізичними особами на території Приютівської громади договори на вивезення твердих побутових відходів.

Також у громаді діють Правила з благоустрою, відповідно до яких  громадяни зобов’язані укладати договори на вивіз твердих побутових відходів. Отже, порушенням цих Правил вважається відсутність у громадян, які мають у власності або користуванні приміщення (будівлі, споруди), договору на вивіз побутових відходів із визначеною організацією.

При виявленні фактів порушення Правил благоустрою уповноважені на те особи мають право складати протоколи, в яких фіксуватимуться дані порушення і на підставі яких буде відкриватись адміністративне провадження.

Згідно зі ст. 152 Кодексу України «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою, правил благоустрою населених пунктів» порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 грн  і на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від 850 до 1700 грн.

Підставою для притягнення до адміністративної відповідальності є відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної особи, юридичної особи, підприємця, що є порушенням Законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» та Правил благоустрою населених пунктів Приютівської територіальної громади.

У нашій громаді є громадяни, які відмовляються від укладання договору на вивіз сміття, мотивуючи тим, що у них воно відсутнє.

В той же час, на території громади  спостерігається ситуація з розростання стихійних сміттєзвалищ у лісосмугах, ярах, на берегах річок, околицях населених пунктів.

Тому, Приютівська селищна рада та адміністрація комунального підприємства «Водолій» попереджає мешканців громади та підприємства, установи, організації, а також бізнес щодо необхідності до першого червня поточного року укласти договір на вивіз твердих побутових відходів.

У разі ухилення, до порушників будуть застосовуватись заходи адміністративного характеру передбачені Законодавством України.

Відділ інфраструктури та земельних відносин

Приютівської селищної ради